A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d'Or Excellence 42% 0,7L v kartóne
Kód: D580Súvisiaci tovar
Podrobný popis
A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d'Or Excellence je jemná a extravagantná interpretácia ultimátneho vydania série Non Plus Ultra.
A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d'Or Excellence je prvotriedny rum z kolekcie Non Plus Ultra, ktorý sa každoročne dostáva na trh len v obmedzenom množstve. Ušľachtilý rum je destilovaný z jemnej melasy a skladovaný v dubových sudoch až 20 rokov metódou Solera. Potom sa podrobí dodatočnému zreniu v starostlivo vybraných francúzskych sudoch, ktoré boli predtým naplnené vínom Sauternes. Jeho priemerný vek je 30 rokov.
Názov "ambre" bol vytvorený z úcty k Francúzom a ich majstrovskej schopnosti vytvárať víno, bez ktorého by kvapky tohto rumu neboli také skvelé.
Farba: Teplá zlatá
Vôňa: Marhuľový džem, zavárané slivky, kandizované ovocie, jemné kvetiny
Chuť: Sladké marhule, slivky, vanilka a sladkosť sherry, jemné korenie
Záver: Bohaté chuťové tóny sa strácajú veľmi pomaly
Dodatočné parametre
Kategória: | Tmavý rum |
---|---|
% Alkoholu: | 42 |
Objem (L): | 0,7 |
Krajina pôvodu: | Americké Panenské ostrovy |
Balenie: | V kartóne |
Darčekové balenie: | Áno |
Vek (v rokoch): | Bez udania veku |
Typ alkoholu: | Rum |
Zloženie: | Destilát z cukrovej trstiny |
Trvanlivosť: | Bez obmedzenia |
Keď mladý dánsky lekárnik Albert Heinrich Riise opúšťal svoju domovinu a vydával sa na dlhú cestu do Dánskej západnej Indie, netušil, že dá svetu jeden z najlepších rumov.
V roku 1838 sa usídlil na ostrove Saint Thomas, ktorý dnes patrí k americkým Panenským ostrovom, a o rok neskôr si tú otvoril malú lekáreň. A aj keď vďaka svojmu obchodnickému talentu predával kadečo, farmácia zostala jeho vášňou. Z ciest si vozil bylinky a z nich vyrábal kozmetické a liečivé prípravky a alkohol. Spočiatku ale nie na vnútorné použitie.
V Západnej Indii sa vtedy vyrábal rum, ktorý sa prezýval Devil Killer. Vďaka približne 70% obsahu alkoholu vypálil totiž človeku dieru od krku až po podrážky. A. H. Riise ho miešal s horkými liehovinami a úspešne ponúkal ako liek na žalúdočné nevoľnosti. Viacmenej náhodou sa mu tiež podarilo vyrobiť jeden z najlepších rumov na trhu a získať hneď niekoľko ocenení. To už bolo jasné, že jeho lahodné výrobky si človek oveľa lepšie vychutná zdravý.
Destilérka A. H. Riise nadväzuje na dedičstvo svojho zakladateľa a rad rumov stále vyrába podľa pôvodných receptúr. Rumy z jej produkcie sú známe svojím sladkým, výrazne ovocným chuťovým profilom a patrí k tým najobľúbenejším.
Najlepšie veci sú niekedy dielom náhody. Za túto vďačíme farmácii.