Purcari - Slávne víno z Moldavska

Od istého nášho priateľa sme počuli veľmi veľa chvály na Purcari. A vŕtalo nám to v hlave. Aké asi môže byť moldavské víno? Predsa len, Moldavsko nie je Francúzsko... (Vtedy sme ani len netušili, aké prorocké bolo toto porovnanie.) Držali sme sa teda starého známeho: Dôveruj, ale preveruj, a ochutnali sme rovno povestné červený Malbec zo Château Purcari. Ako to dopadlo?

Povedzme si otvorene – ako už len mohlo dopadnúť ochutnávanie vína, ktoré v Moldavsku volajú „víno anglickej kráľovnej“, pretože si ho pravidelne objednávala sama Alžbeta II? Samozrejme, že sme boli rovnako nadšení ako spomínaný priateľ, a Purcari sme hneď zaradili do ponuky! Kráľovnino obľúbené bolo suché červené Negru de Purcari, konkrétne ročník 1990. My sme vyskúšali viaceré vína z tohto vinárstva a v duchu sme sa hlboko ospravedlňovali za to, že sme sa o moldavské víno nezaujímali omnoho skôr.


11893_purcari-negru-de-purcari-2020-cervene-vino-red-bear-online-alkohol-obchod-bratislava

 

Ochutnajte náš Red-VýBear

Víno anglickej kráľovnej – tak volajú Moldavci Negru de Purcari, suché červené víno, ktoré má nádhernú sýtu farbu tmavých rubínov. Tvorí ho 55 % Cabernetu Sauvignon, 40 % Saperavi (gruzínska odroda) a 5 % Rara neagră (moldavská odroda). Na záver leží 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Negru je "vlajkovou ľoďou" vinárstva a pokiaľ teda máte radi plné červené vína bude správnou voľbou po ňom siahnuť.

 


Aké je vlastne moldavské víno?

Ešte prednedávnom sme sami o moldavskom víne veľa nevedeli. A máme podozrenie, že podobne je na tom väčšina Slovákov, takže zopár informácií na úvod určite nezaškodí. Táto neveľká krajina, rozlohou asi o tretinu menšia než Slovensko, je totiž v celosvetovom meradle jedným z najväčších výrobcov a vývozcov vína (zvyčajne sa v zozname krajín vyvážajúcich víno umiestňuje medzi 10. a 20. miestom na svete). Ročne ho Moldavsko vyvezie približne 140 miliónov litrov, čo je viac než 186 miliónov fliaš. Vedeli ste o tom?

Moldavsko leží na vyvýšenej zvlnenej rovine neďaleko Čierneho mora (medzi Ukrajinou a Rumunskom), má miernu kontinentálnu klímu a úrodnú pôdou. To znamená — ideálne podmienky na pestovanie viniča. Aj nájdené fosílie listov (Vitis teutonica) a odtlačky jadierok dokazujú, že asi pred 6 až 25 miliónmi rokov na tomto území vinič prirodzene rástol a približne 3 000 rokov pred Kristom sa tu už hrozno pestovalo. Na prelome letopočtov výrazne pomohol rozvoju výroby vína obchod s Grékmi a Rimanmi a odvtedy vinárstvo v dnešnom Moldavsku preukázateľne prekvitalo bez ohľadu na to, či bolo samostatným feudálny štátom, alebo provinciou Ruskej ríše. (V roku 1914 bola vinohradnícka oblasť vo vtedajšej Besarábii dokonca najväčšia v celej Ruskej ríši.) Kým spočiatku prevládali tradičné miestne, ale aj maďarské, bulharské, grécka a turecké odrody, ako Rară Neagră, Plavai, Galbena, Zghiharda, Batuta Neagră, Fetească Albă či Fetească Neagră, v druhej polovici 19. storočia sa začala intenzívna výsadba nových francúzskych odrôd, napríklad Pinot blanc, Pinot noir, Pinot gris, Cabernet Sauvignon, Sauvignon blanc alebo Muscat blanc. V tom čase sa tu začali vyrábať vína, ktoré Moldavsko doslova preslávili — povestné boli najmä Negru de Purcari a Romanesti.

Dnes sú v Moldavsku štyri dôležité vinohradnícke oblasti: Bălți (severná), Codru (centrálna), Purcari (juhovýchodná) a Cahul (južná). Celkovo sa tu najviac pestujú biele odrody a vyrábajú biele vína s pomerne vysokým obsahom alkoholu. Najvýznamnejšie sú však južné oblasti, kde sa darí najmä modrému hroznu a vína sú tu často sladké alebo polosladké.

Vedeli ste?

Moldavské vínne pivnice sú ozajstným svetovým unikátom. Zbierka vín v Mileștii Mici, s takmer dvomi miliónmi fliaš, je podľa Guinessovej knihy najväčšia na svete. Tamojšie pivnice majú dĺžku 250 km, z ktorých je v súčasnosti v prevádzke „iba“ 120. Rozsiahlu sieť pivníc, s celkovou dĺžkou približne 120 km, má však aj vinárstvo Cricova. Najstaršia klenutá vínna pivnica v Moldavsku sa nachádza práve v Purcari a vybudovali ju tu v roku 1827.

 

Príbeh Purcari

Priaznivé podmienky na vinohradníctvo má celé Moldavsko, sú tu však aj špeciálne oblasti, kde sa rodí naozaj výnimočné hrozno. Dedina Purcari a vinice kláštora Agon Zograf ležia práve v takomto špecifickom regióne — svahy vo výške asi 120 až 160 m nad morom vystavené slnku, dobre priepustná piesčito-hlinitá pôda bohatá na vápnik a mierna klíma s teplými vetrami od Čierneho mora, ktoré je vzdialené len asi 30 km, tu vytvárajú naozaj skvelé podmienky na pestovanie hrozna. Zrejme aj preto sa tu na pozemkoch okolo kláštora Zograf usadili v 18. storočí francúzski osadníci. Zo skúseností totiž vedeli, že ide o výnimočný terroir. Ich vynikajúce červené vína s intenzívnou chuťou sa potom rýchlo preslávili v širokom okolí.

V roku 1827 vydal ruský cár Mikuláš I. osobitný dekrét, ktorým udelil Purcari štatút prvého špecializovaného vinárstva v Besarábii (dnešné Moldavsko). O dvadsať rokov neskôr si vinárstvo odnieslo svoju prvú zlatú medailu z poľnohospodárskeho veľtrhu Bessarabian, no prelomovým bol rok 1878, kedy urobilo Purcari dojem v Paríži. Na ochutnávke vín v rámci svetovej výstavy Expo vtedy zaujalo francúzskych odborníkov suché víno intenzívnej rubínovej farby. Boli si pritom istí, že ide o novinku z Bordeaux. Viete si asi predstaviť ich prekvapenie, keď zistili, že víno pochádza z malej dedinky na brehu rieky Dnester. Negru de Purcari tak získalo svoju prvú zlatú medailu na medzinárodnej výstave a potvrdilo sa aj to, čo miestni tušili už dávno — že pôda a podnebie v okolí Purcari sú podobné ako vo francúzskom Bordeau.

purcari 1827 redbear

 

 

Číslo 1827 na etiketách odkazuje na rok, kedy dostalo Purcari zvláštny štatút prvého špecializovaného vinárstva vo vtedajšej Besarábii. A to priamo od ruského cára Mikuláša I.

 

  Moldavské Bordeaux

Dnes už je dôvod podobnosti vín z týchto dvoch vzdialených regiónov známy — vinice Purcari v okrese Ștefan Vodă ležia v rovnakej zemepisnej šírke ako známa francúzska vinárska oblasť a podobne ako v Bordeaux, aj tu je pôda bohatá na rubídium, vďaka ktorému majú vína z oboch regiónov intenzívnu purpurovú farbu.

Výrobu červených vín v Purcari zdokonalili ešte v 19. storočí tak, že boli naozaj porovnateľné s povestnými vínami z Bordeaux alebo Burgundska, a stali sa aj rovnako populárnymi v celej Európe. Podávali ich dokonca na panovníckych dvoroch, a to nielen ruskému cárovi Mikulášovi II., ale aj anglickému kráľovi Jurajovi V. či kráľovnej Viktórii.

Pády aj nové začiatky

Prvá a druhá svetová vojna výrobe vína vôbec neprospeli a tak v roku 1950, po vojne, začínali moldavskí vinári v podstate odznova. V prvom rade bolo potrebné obnoviť klasické výrobné techniky ich slávnych vín. Jeden z najväčších odborníkov tej doby, Pimen Cupcea, vtedy zrekonštruoval legendárne Negru de Purcari, no v tom čase vzniklo aj nové majstrovské dielo – Purpuriu de Purcari, ktorého autorom je Ion Ungureanu. A vína Purcari znovu nadobudli zaslúženú popularitu.

Po páde Sovietskeho zväzu sa však výroba vína v Purcari, ktorá bola dovtedy pod kontrolou sovietskej vlády, opäť zastavila. Obnovili ju až po viac než desiatich rokoch, v roku 2003, keď jeho vedenie prevzala spoločnosť Vinaria Purcari. Noví majitelia vysadili v okolí Château Purcari 250 hektárov nových viníc a vo výrobe vína zaviedli najmodernejšie technológie. Staré pivnice však zachovali a zrenovovali podľa vzoru tých pôvodných z roku 1827. Do kolekcie vín Purcari pribudli k tradičným favoritom aj zaujímavé novinky ako Alb de Purcari alebo ľadové víno z Muškátu Ottonel a Tramínu. S dosiahnutím zrelosti nových vinohradov sa výrazne zlepšila aj kvalita hrozna a dnes vína Purcari opäť získavajú medzinárodné uznanie. Vyvážajú sa do viac než 30 krajín po celom svete a v zahraničí sú považované za ochrannú známku Moldavskej republiky.

 

chateau-1

Zámok Château Purcari postavili v roku 2003 vo francúzskom štýle. Spája vidiecky hotel, dve jazerá, promenádu, vinice a reštauráciu, v ktorej možno ochutnať tunajšie skvelé vína v kombinácii so špecialitami európskej i moldavskej kuchyne. Súčasťou zámku sú aj legendárne pivnice z roku 1827, v ktorých je uložená časť dedičstva krajiny – slávna zbierka vín Vintage Purcari.

 

  Vína ovenčené medailami

Hrozno sa v Purcari zbiera aj dnes ručne a spracováva sa tradičnými postupmi, ktoré sú založené na zásadách francúzskeho vinárstva. Presné know-how tvorby slávnych ročníkových vín Negru de Purcari, Rosu de Purcari či Alb de Purcari sa tu však prísne drží v tajnosti.

Od prvej zlatej medaily zo svetovej výstavy v Paríži v roku 1878 získali prémiové vína Château Purcari stovky ocenení na najvýznamnejších medzinárodných súťažiach. Za všetky spomeňme aspoň Decanter, Challenge International du Vin, Concours Mondial de Bruxelles či International Wine and Spirit Competition. A pozoruhodný úspech dosiahli aj tento rok — už za prvé mesiace roku 2023 to bolo viac než 180 prestížnych medailí.

29e746d1b0ff75d98b7ad07881a592a3

 

Purcari je nielen najstarším, ale aj najviac oceňovaným vinárstvom v Moldavsku. Len v roku 2021 získali vína Purcari 333 zlatých a strieborných medailí na najprestížnejších vinárskych súťažiach (napr. Decanter, DAWA či Effervescent du Monde) a celý sortiment je kritikmi pravidelne hodnotený známkou 90+.