Slovník pojmov, Strana 2

1 A B C D E F G Í M O P Q R S T V X

Extra Dry

EXTRA DRY- Šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 12 - 17 g na liter. Prosecco s označním Extra Dry sa približuje k polosuchým vínam.

Francúzsky biely dub

Sudy z európskeho, čiže francúzskeho bieleho dubu sa používajú pri procese zrenia destilátu a majú zjemňujúce účinky. Destiláty po zrení v týchto sudoch majú jemný a príjemný sladkastý podtón.

Frizzante

Perlivé víno s menším množstvom bubliniek a tým pádom menším tlakom vo fľaši ( cca 2,5 bar) . Bublinky sú jemné a rýchlejšie unikajú. Zvyčajne sú to DOC prosecca, alebo neoznačené perlivé víno.

Grain whisky

Obilná whisky, vyrábaná väčšinou z pšenice.

Champagne

Označenie Champagne smie využívať iba šampanské, ktoré sa vyrába vo francúzskej oblasti Champagne - Ardenne. Na výrobu šampanského sa využívajú tri odrody vinnej révy - Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

Írska whisky

Írskou whisky nazývame jemný obilný destilát, ktorý zreje minimálne 3 roky v dubových sudoch. Je vždy 3x destilovaná a hlavnou vlastnosťou je aj absencia rašelinovej (dymovej) chuti. 

Master Blender

Master blender-om je osobnosť, ktorá má na starosti finálnu prípravu (miešanie) rumu / whisky alebo cognacu. 

Melasa

Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru, ktorá má podobu hutnej a lepivej hmoty. Melasa z cukrovej trstiny sa využíva primárne na výrobu kvalitných rumov.

Mixito Tequila

Termín, ktorý sa používa zmiešaných tequilách, do ktorých boli pred fermentáciou pridané trstinové alebo kukuričné cukry. Od roku 1970 bolo stanovené minimálne percento agávových cukor a to na 51%.

Modrá agáve

Modrá agáve je rastlina, ktorá sa využíva na výrobu tequily. Na výrobu sa využíva "srdce" tejto rastliny, ktora musel dozrievať 8 až 12 rokov.

Oak

Dubové drevo využívané na výrobu sudov v ktorých zreje destilát.

Peated

Označenie rašelinovej (dymovej whisky).

Pot Still

Kotlíková destilácia (Pot Still) slúži na výrobu ťažších štýlov rumov za pomoci tradičného kotla. Dnes používaná veľmi málo výrobcov.

Proof

Vyjadrenia obsahu alkoholu používaný v USA. Zodpovedá dvojnásobku nášho % vyjadrenia (80 proof = 40% ABV)

Quarter cask

Sud s objemom 45 - 50 litrov, teda sud o 1/4 (štvrtinovej) veľkosti. Vďaka menšej veľkosti, je väčší pomer destilátu v kontakte s drevom. Využitie tohto sudu slúži na urýchlenie zrenia.

Reposado tequila

V preklade - odpočinutá alebo tiež možno označiť túto tequilu ako "starenú". Reposado tequila musí zrieť v dubových sudoch po dobu minimálne 60 dní. Niektoré tequily však dozrievajú v malých sudoch po ex-bourbon sudoch podstatne dlhšie ako 60 dní.

Reserva

Označenie "reserva" znamená zásobu toho najlepšieho destilátu z daného ročníka.

Single Cask

Single Cask je označenie pre  vzácnu prémiovú triedu starených destilátov, ktoré boli vyrobené z jedného jediného sudu 

Single malt whisky

Single malt whisky je označenie pre sladovú whisky vyrobenú v jednej konkrétnej pálenici. Pravidlom je, že sa v nej nemôže objaviť whisky z inej pálenice, ale môže obsahovať whisky z viacerých sudov alebo šarží.

Single Pot Still Whisky

Whiskey považovaná za stelesnenie dokonalej írskej whiskey destilovaná zo záparu sladového aj nesladového jačmeňa v tradičných medených kotlíkoch. 

Solera

Systém Solera je proces miešania rôzne starých rumových báz do sudov za účelom vzniku výsledného chutného rumu. Sudy sú uložené do pyramídy, tak aby sa miešal mladší rum so starším.

Spumante

Šumivé víno s väčším obsahom bubliniek a tiež aj s väčším tlakom vo fľaši (nad 3 bary). Bublinky sú mohutnejšie, živšie a vytrvalo perlia. Takto označené môže byť DOC a aj DOCG prosecco. DOCG prosecca sú skoro výlučne vždy Spumante.

Straight whisky

Straight whisky je druh americkej whisky u ktorej musí byť pri výrobe použitých aspoň 51% obilia jedného druhu. Vydestilovaný obsah alkoholu nesmie prekročiť 80% (ABV) a dozrieva v novom vypaľovanom dubovom sude najmenej dva roky.

Ťažký rum

Výsledok kotlíkovej destilácie (Pot Still) na hranici max. 75% alkoholu (ABV). Tento rum má výrazné vlastnosti a je ideálny na dlhodobé zrenie v dubových sudoch.

Tennessee whiskey

Whiskey, ktorá musí obsahovať  51% kukurice podobne ako bourbon, ale pred fľaškovaním sa musí filtrovať cez drevené uhlie z javora cukrového.

Hore