Brandy & Koňak
Brandy ako aj koňak je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobený destiláciou hrozna.
Výroba brandy začína kvasením ovocia, typicky hrozna. Brandy sa však dá vyrobiť aj z iného ovocia, ako sú jablká, hrušky, čerešne, či marhule. Fermentovaná ovocná šťava sa potom destiluje. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré prispievajú k charakteru brandy, je proces starnutia. kedy
Koňak je chránené označenie pre luxusnú francúzsku brandy z vinných hrozien, ktoré pochádzajú z oblastí okolo mesta Cognac na juhozápade Francúzska. Aby sa brandy mohla nazývať koňak musí byť vyrobený z hrozna z odrody Ugni Blanc, výnimočne v cuvée s odrodami Folle Blanche alebo Colombard. Hrozno musí pochádzať z regionu Cognac a víno musí prejsť dvojnásobnou destiláciou a musí minimálne 2 roky zrieť v sudoch z francúzskeho dubu.
Armagnac má svôj pôvod v regióne Armagnac. Zásadný rozdiel medzi brandy a armagnacom je ten že armagnac prechádza destiláciou len raz, čo vedie k odlišnému chuťovému profilu.