Dal Bello - Výnimočné prosecco, ktoré si nás našlo

Ľahké perlivé víno prosecco patrí k Taliansku rovnako ako silné malé espresso alebo špagety. Každá Talianka pritom vie, že prosecco chutí najlepšie, ak vám ho nalieva „bello“, teda šarmantný muž. A my môžeme potvrdiť, že prosecco Dal Bello, čo v preklade znamená niečo ako „od fešáka“, je naozaj famózne.

Dal Bello talianske prosecco red bear

Prosecco je u nás v posledných rokoch skutočným hitom a dnes už asi len ťažko stretnete na Slovensku človeka, ktorý ešte neochutnal „talianske bublinky“ s typickou sviežou ovocnou chuťou. Ibaže nie je víno ako víno, a nie je prosecco ako prosecco. I keď Taliani si tento svoj „národný poklad“ strážia pomocou striktných pravidiel, ktorých úlohou je zaistiť kvalitu prosecca a tým chrániť jeho dobrú povesť, aj tu sa dajú, rovnako ako pri každom víne, nájsť priemerné, dobré aj skvelé. Tie najlepšie proseccá, označované ako superiore D.O.C.G., môžu podľa týchto pravidiel pochádzať výlučne z niektorej z dvoch oblastí na severovýchode krajiny, medzi pohorím Dolomity a Stredozemným morom. A práve do kopcov na severe Talianska sme sa aj my vybrali hľadať perfektné prosecco.

Víno, ktoré si nás našlo

Snímka obrazovky 2023-07-14 153206Popravde, prosecco sme na začiatku vlastne ani nehľadali. Skôr sa dá povedať, že ono si našlo nás. Pred časom nás totiž oslovil jeden náš známy, ktorý žije práve v tej oblasti Talianska, kde sa prosecco vyrába s tým, že nás prevedie po jeho obľúbených vinárstvach. A keďže Jakub má pre toto víno slabosť, nebolo ho treba dvakrát prehovárať.

Priznávame, že hľadanie zaujímavého prosecca bolo nakoniec veľmi príjemnou záležitosťou. Tri dni sme chodili po malých vinárstvach v malebnej kopcovitej krajine, v ktorej sú roztrúsené starobylé kamenné mestečká obkolesené zelenými vinohradmi. 

Dal Bello ochutnávka red bear bratislava_1

Navyše vína, ktoré sme tu ochutnali, boli také zaujímavé, že sme sa rozhodli niektoré z nich priviezť aj k nám domov. Náš výber nakoniec padol na vinárstvo Dal Bello – rodinnú firmu s niekoľkými zamestnancami, kde sa hrozno zbiera ručne a víno sa robí s rešpektom k tradíciám. Pretože práve pri takejto výrobe v malom sa rodí nádherné prosecco, aké v žiadnom supermarkete nenájdete.

Čaro rodinného vinárstva

Fungovanie rodinných vinárstiev, ktoré sme v Taliansku na svojom „putovaní za proseccom“ videli, nám úplne učarovalo. Deti tu odmalička žijú pestovaním hrozna a výrobou vína – je to jednoducho súčasť ich života. Otcovia a dedovia im pritom odovzdajú svoje znalosti a všetky tajomstvá výroby prosecca a povolanie sa tak úplne prirodzene dedí z rodičov na deti.

426A1331Práve prístup rodiny Dal Bello bol tým, čo pri našom hľadaní perfektného prosecca definitívne rozhodlo. Dal Bello dnes vedú bratia Mario a Antonio, ktorí vinárstvo zdedili po svojom otcovi. Nás presvedčil spôsob, akým Mario o ich víne hovoril, ako nás previedol výrobou aj vinicami, ako nám ukázal starý dom, v ktorom s bratom vyrastali... Vinice v okolí historického mestečka Asolo obrábajú tradičným spôsobom, no ich vinárstvo je dnes už vybavené modernými zariadeniami, vďaka ktorým sa môže naplno prejaviť potenciál ich hrozna. Ako hovorí Mario, vďaka tomu tu vznikajú vína plné vôní a chutí tejto krajiny, s úctou k prírode aj k minulosti.

Ak chcete skutočne oceniť víno, ktoré pijete, mali by ste podľa Maria spoznať krajinu, ktorá ho dáva. Preto s bratom organizujú nielen ochutnávky v Casa Dal Bello, ale aj prechádzky po viniciach v kopcoch Asolani. Aj pôvodný kamenný dom ich rodiny chcú zrekonštruovať tak, aby si tu mohli návštevníci užiť ochutnávku v tej správnej atmosfére – priamo v horách, uprostred viníc, kde sa príbeh vína začína, v starom vinohradníckom dome, kde sa prosecco robilo po celé generácie.

Zbierané ručne a s láskou

dal-bello-vini-5Prosecco je chránené označenie vína, takže preň platia isté pravidlá. Musí pochádzať výhradne z určených regiónov Talianska a musí byť vyrobené prirodzenou metódou dvojitej fermentácie, a to prevažne z hrozna bielej odrody glera. Tejto odrode, ktorej by malo byť v proseccu minimálne 85 %, sa najlepšie darí na severovýchode krajiny, pričom najvyššiu kvalitu má hrozno z dvoch malých oblastí Cogliano-Valdobbiadene a Asolo-Montello. Jedine tu sa dorába excelentné prosecco, ktoré sa môže označovať skratkou D.O.C.G., teda denominazione di origine controllata e garantita, čo znamnená chránené a garantované označenie pôvodu.

Vinice vinárstva Dal Bello sú vysadené práve v jednej z týchto dvoch oblastí – na úpätí Rocca d’ Asolo, asi 60 km severne od Benátok. Pohorie Asolani, ktoré je na východe ohraničené riekou Piave a zo severu chránené horou Grappa, má pritom niekoľko špecifík. Okrem miernej klímy a kamenitej pôdy, ktoré vytvárajú to správne prostredie na pestovanie hrozna glera, sú to aj strmé svahy, na ktorých sa nedá používať mechanizácia. V horskej oblasti Asolo sa preto hrozno oberá výhradne ručne, kým vo vinohradoch južnejšie, na rovine v okolí Benátok, sa na zber využívajú stroje.

To však ešte stále nie je všetko, čo pomáha naplno vyjadriť potenciál tunajšieho hrozna. Život v tejto oblasti nemá také rýchle tempo, na aké sme zvyknutí u nás – starostlivosť o vinice, zber hrozna aj jeho spracovanie si tu ľudia užívajú svojím južanským spôsobom, a táto pohoda sa potom prenáša do vína rovnako ako miestne ostré slnko, kamenistá pôda strmých viníc a intenzívne vône tunajších rastlín.

Aby sme však neboli len poetickí. To, že vinárstvo Dal Bello rešpektuje a chráni okolitú prírodu a krajinu, dokazuje aj certifikát „Udržateľnosti v talianskom vinohradníctve“ VIVA, udelený talianskym Ministerstvom životného prostredia.

Mimoriadne prosecco za príjemnú cenu

Produkty dal bello red bear talianske prosecco online alkohol bratislavaVinárstiev, ktoré robia zaujímavé prosecco, je v Taliansku naozaj veľa. Podľa nás je však Dal Bello mimoriadne víno za veľmi príjemnú cenu. No nielen podľa nás. Jeho kvalitu dokazujú aj desiatky ocenení, ktoré môžete nájsť na domovskej stránke dalbellovini.it.

V sortimente Dal Bello nájdete prosecco v dvoch cenových úrovniach. Za nižšiu cenu je prosecco DOC, teda víno v „základnej kvalite“. Aj to však spĺňa všetky atribúty výborného prosecca a pochádza z oblasti, v ktorej sa dorába to najlepšie prosecco superiore DOCG. Vlajkovou loďou vinárstva Dal Bello je rad Celēber, čo sa dá preložiť ako „slávnostné“, pri ktorom špičkovej kvalite DOCG zodpovedá aj cena. V roku 2015 získalo Prosecco Extra Brut Celēber striebornú medailu na Concours Mondial de Bruxelles a v roku 2018 bronzovú medailu v Glass of Bubbly v Londýne.