Whisky šampióni 2023

10 celosvetovo najpredávanejších značiek whisky, whiskey a bourbonu

Zaujíma vás, ktorá whisky je všeobecne najobľúbenejšia? Pochopiteľne tá, ktorej sa vypije, a teda aj predá najviac na svete. Takže ktorá to je? Tu je rebríček obľúbenosti podľa predaných objemov jednotlivých značiek whisky, whiskey a bourbonu.

Pokiaľ to berieme tak, že najobľúbenejšia = najpredávanejšia, potom s prehľadom vedie značka Johnnie Walker. Aj keď podľa údajov IWSR Drinks Market Analysis dnes ide karta whisky všeobecne. Rast objemov predaja v poslednom období dokonca naznačuje, že v roku 2026 by mohla whisky po prvýkrát za dve desaťročia v USA predbehnúť vodku.

Poďme ale k rebríčku. The Spirits Business, čo je medzinárodný časopis špecializovaný na liehoviny a destiláty, uvádza vo svojich správach Brand Champions 2023 aj predaje najväčších svetových značiek whisky, whiskey a bourbonu. Podľa tých je absolútnym whisky-šampiónom škótsky Johnnie Walker, ktorý v minulom roku predal 204,3 milióna litrov tohto destilátu (čím táto značka dokonca prekonala výkony z obdobia pred pandémiou).

Z predaných objemov je zrejmé aj to, že škótska whisky je špeciálnou kategóriou a Walker je viac „Bežec“ než „Chodec“ – druhý v poradí totiž slávneho Johnnieho nedobieha, ale skôr za ním pokrivkáva.

Druhí pritom nie sú Íri, ako by možno mnohí predpokladali, ale Američania. Druhou najpredávanejšou značkou whisky bol minulý rok americký bourbon Jim Beam (150,3 mil. l) a tretí je rovnako „Američan“ – Jack Daniel's (131,4 mil. l).

Za spomínanou Tennessee whiskey (respektíve bourbon whiskey) sa konečne umiestnila známa írska whiskey – Jameson (99,9 mil. l). Ďalšia priečka patrí opäť Škótom – Balantine's (82,8 mil. l), no tu sa už objavujú aj Kanaďania – Crown Royal (75,6 mil. l) a Canadian Club (58,5 mil. l), ktorá je tak zároveň druhou najlepšie predávanou kanadskou whisky na svete.

Japonská Suntory Kakubin (54,9 mil. l) sa potom umiestnila pred ďalšou škótskou značkou – Chivas Regal (46,8 mil. l), a na pomyselnom desiatom mieste je opäť škótska whisky Grant's (37,8 mil. l). Tá však už má na víťaza poriadnu stratu.


TOP 10 celosvetovo najpredávanejších značiek whisky, whiskey a bourbonu

(Hodnotenie je na základe predaných objemov za rok 2022.)

1 Johnnie Walker (204,3 mil. l)

2 Jim Beam (150,3 mil. l)

3 Jack Daniel’s (131,4 mil. l)

4 Jameson (99,9 mil. l)

5 Balantine's (82,8 mil. l)

6 Crown Royal (75,6 mil. l)

7 Canadian Club (58,5 mil. l)

8 Suntory Kakubin (54,9 mil. l)

9 Chivas Regal (46,8 mil. l)

10 Grant's (37,8 mil. l)


A aké sú chute Slovákov?

Relevantné štatistiky za celé Slovensko k dispozícii nie sú, no náš whisky RedBríček 2023 vyzerá takto:

 

TOP 10 najpredávanejších značiek whisky, whiskey a bourbonu v e-shope RedBear

(Hodnotenie je na základe maloobchodného predaja za rok 2023.)

1. Peaky Blinder (írska) 9,2 %

2. + 3. Caol Ila (škótska), Bushmills (írska) 5,9 %

4. Teeling (írska) 5,5 %

5. Wild Turkey (bourbon) 5,1 %

6. + 7. + 8. Tyrconnell (írska), Finlaggan (škótska), Old Pulteney (škótska) 4,4 %

9. Laphroaig (škótska) 4 %

10. Lagavulin (škótska) 3,6 %

 

Kým celosvetový rebríček patrí, pochopiteľne, „masovke“, teda blendovaným whisky, ktoré sa produkujú vo veľkých objemoch, v našom RedBear rebríčku nájdete skôr fajnovosti a zaujímavé „chuťovky“, teda to, na čo sa náš e-shop špecializuje.