Otvorene o nealko víne s Michaelou Valentovou

Znie to možno zvláštne, že sa chceme v blogu o alkohole venovať téme nealka, lenže faktom je, že aj milovníci kvalitného pitia občas potrebujú mať čistú hlavu. Alebo ráno šoférovať. Alebo neohroziť nenarodené dieťa. Alebo... Dôvodov práve dnes nepiť je viac než dosť. Lenže čo si dať, aby pritom netrpeli vaše chuťové poháriky, ostali ste spoločensky akceptovaní, neládovali ste do seba lyžice cukru v podobe dosládzaných nealkoholických nápojov... Nealko víno je skvelá voľba nielen podľa Michaely Valentovej, ktorá je hlavou a srdcom firmy s asi najširšou ponukou dealkoholizovaných vín na Slovensku, ale aj podľa jej stále pribúdajúcich zákazníkov. Prečo sa začala venovať práve takémuto vínu? V čom sú nealko vína zaujímavé a ako chutia? Porozprávali sme sa v jedno príjemné slnečné popoludnie pri pohári voňavého francúzskeho Chardonnay – s nulovým obsahom alkoholu.


RB: Prvá otázka nie je veľmi originálna, je ale logická. Ako vlastne vznikla myšlienka dovážať na Slovensko nealko víno?

ezgif.com-gif-maker (9)MV: Začnem trochu zoširoka, pretože tento nápad v podstate vyplynul z istej životnej situácie. Valentovci sú totiž vinárska família. Máme vyše 20 hektárov vlastných vinohradov v Malokarpatskej vínnej oblasti a rodinné vinárstvo, kde vyrábame vlastné vína. Takže si asi viete predstaviť, že vzťah k vínu je u nás úplne špecifický a na kvalitu toho, čo je v pohári, sa kladú vysoké nároky. Myšlienka dovážať „dealkoholizované víno“ vznikla pred niekoľkými rokmi, keď mal svokor zdravotné problémy a nemohol piť alkohol. Vtedy mu náš syn, ktorý študoval v Holandsku, priniesol fľašu nealkoholického vína. V prvom momente som sa na tom pobavila a pomyslela si, že je to pekná hlúposť. Avšak keď som ho ochutnala, postupne mi došlo, že nealko víno vlastne vôbec nie je zlý nápad a stálo by za to predstaviť ho na Slovensku všetkým.

Dali sme si teda tú námahu a prechutnali so someliérmi vína existujúcich výrobcov dealkoholizovaných vín, aj keď ich je stále na trhu len zopár. Rozhodli sme sa pre francúzske vinárstvo Domaines Pierre Chavin, ktoré má pred ostatnými niekoľkoročný náskok, či už v šírke a rôznorodosti ponuky druhov nealko vín, v ich chuti, vo vôni... Ich vína majú tiež prívlastky Halal, Vegan, Organic. Aktuálne úspešne spolupracujeme už 6-ty rok a naša spoločnosť Niche group zastupuje toto vinárstvo na slovenskom, českom aj maďarskom trhu.


RB: Slováci vraj vedia oceniť kvalitné víno. A zároveň prijímajú nové veci veľmi opatrne, skôr s nedôverou. Nestavajú sa k nealko variante vína skepticky?

MV: Na začiatku tu istá opatrnosť bola. Aj ja sama som bola sprvoti skôr skeptická. Ale teraz už sa na nealko víno pozerám inak, a aj celkovo sa situácia a životný štýl na Slovensku postupne menia. Dnes sú týmto produktom mnohí doslova nadšení. Vidno to aj v našej firme, ktorá má v ponuke tri segmenty vín – slovenské vína z nášho vinárstva, organické vína bez siričitanov alebo bez histamínu, o ktoré bol istý čas veľký záujem a aj dnes majú u nás svoju klientelu, a dealkoholizované vína. Musím však povedať, že v súčasnosti sa nám najviac predávajú práve dealkoholizované vína. Najmä počas pandémie a po nej sme zaznamenali pomerne výrazný nárast dopytu. Ľudia začali zdravšie žiť, stravovať sa, a aj konzumácia alkoholu poklesla.


RB: Tušíte, s čím stúpajúca obľuba nealkoholického vína súvisí?

ezgif.com-gif-maker (8)MV: Podľa mňa je to preto, že nealko víno je vhodné pre každého a pri akejkoľvek príležitosti. Je to skrátka víno bez handicap-u. A v dnešnej dobe je situácií, kedy nechcete alebo nemôžete piť alkohol, veľmi veľa. Nielen keď beriete lieky, v tehotenstve, či pri dojčení. Je ich dosť aj v bežnom živote – napríklad keď šoférujete alebo športujete. Mnohí ľudia, ktorí sú spoločensky aktívni, nemôžu, alebo jednoducho nechcú na verejných akciách piť alkohol – buď sú autom, alebo si chcú zachovať čistú hlavu. Najmä ženy, ktoré nie sú zvyknuté, často nezvládajú alkohol tak dobre ako muži a popíjať celý večer môže byť pre ne problém. Máme tiež významný segment klientov, ktorí majú alergiu na alkohol, alebo problém so vstrebávaním cukrov, ktoré alkohol samotný obsahuje. Takže vyhľadávajú naše dealkoholizované vína bez cukru a bez alkoholu.

Musím sama za seba povedať, že ani mne sa nechce piť alkohol keď mám povinnosti. Niekedy si dáte pohár vína k jedlu alebo s priateľmi cez víkend, ale na spoločenských a hlavne pracovných akciách určite nie. Problém je ale v tom, že keď u nás človek v spoločnosti nepije, vyzerá podozrivo. Všetci sa začnú vypytovať na dôvod a ste v podstate vystavení istému nátlaku, ktorý nemusí byť príjemný. Odhliadnuc od toho, že piť celý večer sladené nealko alebo čistú minerálku nie je veľmi príjemný zážitok. A na to všetko je riešením nealkoholické víno. Máte v ruke pohár s vínom a nikto nemusí vedieť, že je to víno bez alkoholu. Vďaka tomu ste ušetrení zbytočných otázok. Nealko víno je jednoducho alternatíva – keď si človek chce vypiť, môže, keď nechce, nemusí.


„Nealkoholické víno je jednoducho alternatíva – keď si človek chce vypiť, môže, keď nechce, nemusí.“


RB: Keď teda Slováci víno bez alkoholu chcú a pijú, prečo sa podľa vás na Slovensku nerobí?

MV: Súvisí to najmä so spôsobom odstraňovania alkoholu z vína. Napríklad technológia, ktorá sa používa na dealkoholizáciu našich vín, je pomerne náročná, takže ekonomicky nemá zmysel používať ju na malé množstvá. Navyše si táto metóda aj vyslovene vyžaduje spracovanie veľkého objemu – na jeden proces je potrebných asi 8 000 litrov jedného druhu vína. Myslím, že takéto množstvo vína u nás na dealkoholizáciu nemá a nedá žiadny vinár. A súčasne ani nie sme dostatočne veľký trh na predaj takého množstva nealko vína.

Samozrejme, existujú metódy použiteľné aj na menšie objemy, tie však viac ovplyvňujú výslednú chuť vína. V každom prípade je dealkoholizácia náročný proces, ktorý si vyžaduje dostatok špecifických znalostí a odborných skúseností. Práve preto sme pre našich zákazníkov vybrali a zastupujeme výrobcu s dlhoročnými skúsenosťami a tradíciou, s dobrým menom, spoľahlivého v kvalite. Teda renomovanú značku, ktorej dealkoholizované vína sa vyvážajú do celého sveta.


RB: Podľa čoho ste vyberali dealkoholizované vína, ktoré dovážate? Renomé zrejme nebolo to jediné, čo zavážilo.

ezgif.com-gif-maker (14)MV: V prvom rade sme vyberali podľa chuti a vône – tak, ako je to obvyklé aj pri klasických vínach. Prešli sme si viaceré vinárske výstavy, kde majú aj nealko vína svoju vlastnú súťažnú kategóriu, a poctivo sme „prechutnali“ ponuku všetkých európskych výrobcov – Nemcov, Talianov, Španielov... Spolupracovali sme pritom aj so someliérmi, ktorí nám s výberom pomáhali. Nakoniec sme sa rozhodli pre veľké rodinné vinárstvo Domaines Pierre Chavin, ktoré obhospodaruje vinice na juhu a západe Francúzska, v regiónoch Languedoc-Roussilon, Midi-Pyrenées a Côtes du Rhone.

Vyrábajú aj klasické alkoholické vína, a s výrobou nealko vín majú takmer dvadsaťročné skúsenosti. Myslím, že majú v dealkoholizácií vín pred ostatnými technologický náskok, možno až 10-ročný. Ich vína napríklad ako jediné v Európe získali uznávaný Halal certifikát, ktorý potvrdzuje skutočne nulový obsah alkoholu. Do týchto vín nie sú pridávané žiadne cukry ani iné umelé látky. Pritom si zachovávajú všetky dôležité vlastnosti a charakter pôvodného vína, vrátane senzorických, teda chuti a vône. Naše nealko vína obsahujú antioxidanty, triesloviny, taníny, resveratrol a iné zdraviu prospešné látky, ktoré sa nachádzajú sa v klasickom víne. Práve týmito atribútmi si ma získali. A musím povedať, že mám mnoho spätných väzieb od našich klientov o ich zdravotných účinkoch napríklad na trávenie, pri rôznych diétach a podobne.


RB: Čím to je? Prečo sa práve tieto dealkoholizované vína najviac podobajú na tie klasické?

MV: Je to vďaka použitému spôsobu dealkoholizácie. Všeobecne sa na odstránenie alkoholu z vína využíva niekoľko metód. Pri našich vínach Pierre Zero sa používa tzv. metóda SSC „Spinning Cone Column“. Je založená na báze centrifúgy, kde sa víno zbavuje alkoholu mechanicky a vákuovo, viacstupňovým odstredením. Bez zahrievania na vysokú teplotu či použitia iných chemických procesov, ktoré by zmenili jeho vlastnosti a ovplyvnili výslednú štruktúru, chuť a vôňu. Túto metódu vyvinuli v Austrálii, je pomerne drahá a náročná na odborné znalosti a v súčasnosti ju používa na dealkoholizáciu svojich vín iba niekoľko firiem na svete. Aj z tohto dôvodu padla naša voľba na skúseného výrobcu.


RB: Ako vlastne chutí víno bez alkoholu? Naozaj rovnako ako klasické, ako tvrdia niektorí predajcovia?

ezgif.com-gif-maker (12)MV: Samozrejme, sme v segmente nealkoholických vín. Aj tu sa dajú nájsť veľmi príjemné vína so zaujímavými chuťami a vôňami, ale alkohol v nich jednoducho chýba. A to aj v chuti. Z takéhoto vína je skrátka trochu iný pocit. Nebudem tvrdiť, že sú nealko vína úplne na nerozoznanie od tých klasických, ale kto nie je vyložene vinár, rozdiel si nemusí vždy všimnúť. Zaujímavé napríklad je, že pri šumivých vínach alkohol v chuti chýba menej.

Pravdou je, že vyrobiť dobré nealko víno vôbec nie je úplne jednoduché. V prvom rade musí byť základom kvalitné víno bez pridaného cukru. Ďalším dôležitým faktorom je použitá metóda, ktorou sa víno zbaví alkoholu. Tá by mala byť k vínu čo najšetrnejšia, aby sa v maximálnej miere zachovalo jeho pôvodné chemické zloženie, vôňa a chuť. Mať len technológiu, samozrejme, nestačí, takže do tretice sú potrebné aj špecifické znalosti a skúsenosti enológa. Dealkoholizované víno sa napríklad nerobí zo všetkých odrôd. Nie každá sa na to totiž hodí, a to aj chuťovo. Určite je vhodnejšie hrozno, ktoré má plnšiu chuť a je viac aromatické. Vo výslednej chuti potom alkohol až tak nechýba. Urobiť napríklad dobrý nealko rizling je viac problematické. Pri tejto odrode aj ťažko nájdete nealko verziu, ktorá má typické charakteristiky rizlingu. Okrem toho sú niektoré odrody prirodzene stabilnejšie, takže nemajú takú tendenciu sa bez alkoholu kaziť. Samozrejme, aj známosť a obľúbenosť odrody hrá určite svoju úlohu a má vplyv na predajnosť a obľúbenosť.

My máme v ponuke z bielych dealkoholizovaných vín napríklad Chardonnay, ktoré je typicky voňavou odrodou, a to v rôznych variantoch – od suchého až po ľadový zber. Z červených nealko vín ponúkame Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, čo sú chuťovo plnšie a zároveň pomerne stabilné odrody, takže víno nemá takú tendenciu sa zlomiť, zakaliť, alebo inak pokaziť. Rosé je obvykle cuvée s Cabernetom alebo s Merlotom.


RB: Keď spomínate stabilizáciu, aké má nealko víno trvanlivosť?

MV: Pôvodne sme mali na naše vína garanciu 5 rokov, ale v rámci legislatívy platnej v EU sme ju museli znížiť na 3 roky. To je administratívne stanovená hranica pre nealkoholické nápoje. Neznamená to však, že by vám toto víno nevydržalo dlhšie ako garantuje výrobca, aj 5 rokov, alebo viac. Samozrejme, záleží aj na tom, ako ho skladujete. Aj nealkoholické vína by sa mali skladovať v tme a chlade, respektíve pri stabilnej teplote, rovnako ako klasické vína.


RB: To, že alkohol môže v niektorých situáciách znamenať problém, je jasné. Má ale nealko víno nejaké benefity, ktoré si možno neuvedomí každý?

MV: Napríklad suché dealkoholizované vína neobsahujú ani cukor, ani alkohol, a teda ani žiadne kalórie. K tomu asi ani nie je veľmi čo dodať. Je to vlastne zdravý, čisto prírodný nealko nápoj. Najmä ak si ich porovnáte s klasickými sladenými sýtenými nealko nápojmi, ktoré sú v podstate chemickými výrobkami. Podľa mňa môžu nealkoholické víno pokojne piť nielen tehotné ženy, ale aj deti, suché je vhodné dokonca aj pre ľudí s cukrovkou, alebo alergiou na cukor.

Keďže základom je klasické víno, ktoré sa až následne zbaví alkoholu, pri použití šetrnej mechanickej metódy sa v ňom zachovajú všetky prospešné prírodné látky, ako sú triesloviny, taníny alebo resveratrol. Ten je dôležitou zložkou červeného vína a priaznivo ovplyvňuje napríklad krvný tlak alebo hladinu cholesterolu v krvi. Viacerým robia naše vína dobre aj na trávenie – keď si napríklad dajú pohárik po jedle.

No a samostatnou kapitolou sú ľudia alergickí na alkohol. Od viacerých klientov napríklad viem, že nealko pivo im vadí, ale na naše vína alergickú reakciu nemajú. Aj pri výbere nealko vína si však treba dať pozor na obsah alkoholu pri konkrétnej fľaši. Ako nealkoholické môže byť totiž klasifikované víno, ktoré má obsah alkoholu až 0,5 %, čo je podľa mňa dosť veľa. Naše organické nealko vína majú nulový obsah alkoholu, spĺňajú prísny Halal certifikát a súčasne neobsahujú žiadne siričitany. Klasické dealkoholizované vína, ktoré u nás nájdete, majú takmer čistú nulu, to znamená menej ako 0,02 %. Odporúčam však pri výbere rôznych iných nealko vín pozorne čítať etikety.


„Suché dealkoholizované vína neobsahujú ani alkohol, ani cukor, takže majú aj nulový obsah kalórií. Je to vlastne zdravý, čisto prírodný nealko nápoj.“


RB: Keď už hovoríme o alergiách alebo intoleranciách. Má dealkoholizácia vplyv aj na obsah histamínov vo víne?

MV: Dealkoholizácia vína nemá žiadny vplyv na množstvo histamínu vo víne. Máme však v ponuke aj nealko vína, ktoré majú nízky obsah histamínu.

Aktuálne máme okolo 30 druhov dealkoholizovaných vín, ktoré sú rozdelené do dvoch segmentov. Jeden tvoria dealkoholizované vína, čo sú vlastne klasicky vyrobené alkoholické vína, ktoré prešli kvasením, a hotové vína sa následne zbavujú alkoholu – dealkoholizujú sa.

Druhý segment sú organické vína, ktoré neprešli kompletnou fermentáciou. Tieto vína majú nižší obsah histamínu a sú teda vhodné aj pre ľudí, ktorí majú histamínovú intoleranciu. Táto je však veľmi individuálna – to, čo niekomu vadí, inému nerobí problémy. Každý si to asi musí otestovať sám na sebe. Chuťovo sú naše organické nealko vína jemnejšie a bez zvyškového alkoholu. Práve tieto vína majú aj spomínaný Halal certifikát.


ezgif.com-gif-maker (11)

 

Michaela Valentová

 

Konateľka spoločnosti Niche Group s.r.o., ktorá je výhradný dovozca francúzskych dealkoholizovaných vín z prestížneho vinárstva Domaines Pierre Chavin pre Slovensko, Čechy, Maďarsko a Rakúsko.