Tosh Gin ! - Novinka z Čiech

tosh-main

TŌSH Distillery

tosh-jiri-barbara-omelkoviJíři a Barbara Omelkovi kráčajú v stopách českých remeselníkov, ktorí boli pred nimi a vytvorili solídny základ pre pestovanie a spracovanie kvalitnej suroviny pre výrobu piva, whisky a ginu. Ako vytvorili TŌSH Gin s jedinečnou recepturou z lokálnych surovín a aké ďalšie produkty od nich nájdete.

Na východe Českej republiky, v srdci Moravy nájdete Olomouc, historické mesto zasadené medzi polia jarného jačmeňa v bohatej úrodnej oblasti Haná.
TŌSH Distillery sídli v poľnohospodárskej oblasti, ktorá je historicky spojená s pestovaním jačmeňa na výrobu plzenského ležiaka a whisky. Tiež sú tu sladovne, ktoré dokážu jačmeň spracovať tradičným spôsobom.
Pestovanie cukrovej repy a spracovanie melasy zaisťuje možnosť získať vysoko kvalitný lieh na výrobu TŌSH ginov.

TŌSH Distillery je remeselná komunitná pálenica, ktorá pokračuje v tradícii najstaršej pálenice whisky na území bývalého Československa.
Cieľom je vytvoriť komunitu ľudí, ktorí chcú byť súčasťou obnovy výroby lokálnej whisky a podporiť tak tradíciu poľnohospodárskej výroby v oblasti.
Výroba sa zameriava najmä na obnovu najstaršej a najdlhšie vyrábanej československej sladovej whisky značky King Barley.
Výroba ginu je historicky spojená od roku 1979
Používajú sa iba najkvalitnejšie miestne suroviny na získanie jedinečnej a originálnej chute.

 

HISTÓRIA

tosh-stare-zavodyV polovici 16. storočia bola zahájená stavba veľkého pivovaru s pálenicou opátom premonštrátskeho kláštora Hradiska pri Olomouci Benediktom, ktorá bola dokončená v roku 1594 opátom Jiřím Pavorinom. V roku 1973 bola zahájená výroba whisky King Barley z lokálnych surovín. To vzniklo na príkaz vtedajšej vládnucej Komunistickej strany v snahe produkovať vlastnú výrobu a nepodporovať import z kapitalistických krajín. Rok 1979 sprevádzalo zahájenie výroby ginu ako ďalšieho z radu produktov socialistického podniku SELIKO, ktorý patril medzi najväčších producentov alkoholu v Československu. Rok 2003 priniesol privatizáciu a SELIKO skrachovalo. Priestory súčasnej pálenice prevzal do správy súkromný majiteľ. Rok 2017: vzniká spoločnosť TŌSH Distillery a obnovuje výrobu najstaršiu značku československej whisky King Barley v pôvodných priestoroch a na pôvodnom zariadení zo 70. rokov. V roku 2019 nastáva zahájenie výroby lokálneho ginu vlastnej receptúry.

 

VÝROBA, INGREDIENCIE A SUROVINY

tosh-vyroba

Na výrobu ginu bol upravený historický kotlík z roku 1970 používaný na destiláciu sladovej zápary na výrobu whisky. Ingrediencie sa vopred macerujú cez noc v liehu.
Destilácia prebieha s použitím technológie botanical basket, ktorá umožňuje zachytenie jemných aróm citrusov a bylín.
Destilácia je riadená pomocou presného merania teploty v troch úrovniach destilačného kotla a presného časového rozvrhu s cieľom zaistiť konzistenciu chuťových vlastností ginu.

Lokálne suroviny dodávajú miestni pestovatelia, zberatelia alebo kamaráti. Borievka je v Českej republike chránená, a preto ju získavame od preverených dodávateľov zo zahraničia. Citrusové plody (limetka, citrón a pomaranč) sú kupované v biokvalite a kôra sa spracováva ručne. Kardamón, kafírové listy, cubeb a medovka sú len niektoré zo 19 bylín a korenia, ktoré sa používajú v receptúre.

Hlavnou lokálnou surovinou sú semienka jedlého maku. Mak samotný dodáva ginu plnosť, sladkosť a olejnatosť. Šípok dodáva jedinečnú ovocnú chuť. Pri jeho získavaní sa spolupracuje s lokálnymi zberačmi. Tí šípkové plody zbierajú v čistej horskej prírode Jeseníkov. Jarabina vtáčia Edulis Moravica dodáva sviežosť. Je to stará lokálna odroda, objavená ako prirodzený klon v roku 1810 nemeckými osadníkmi v neďalekej horskej oblasti Jeseníkov.

 

GINY Z PRODUKCIE


TŌSH GIN - silný a jemný

Ochutnajte originálnu klasiku - Moravian Dry Gin vyrobený v malých šaržiach na historickom kotlíku na destiláciu whisky. Objavte komplexnú, silnú a vyváženú chuť s dôrazom na bohaté citrusové a borievkové tóny, s dlhým dozvukom českého maku, jarabiny vtáčej a šípku. Lokálny remeselný gin, ktorý chutí samotný a pozdvihne aj každý koktail.

TŌSH GIN MODRÝ - gin pre barmanov

Vytvorené v súkromnej edícii v spolupráci s barmanmi z Blue Mouse Bar, ktorý oslávil 100 rokov, a sídli v priemyselnom meste Ostrava. Je vyrobený z čisto prírodných ingrediencií a modrá farba vznikla maceráciou kvetov Klitórie ternatskej.

TRNKOVÝ GIN - ovocný a bez cukru

Dávame prácu miestnym zberačom divoko rastúcich plodov, v tomto prípade trniek. Veľmi dlhou maceráciou v dĺžke 10 mesiacov vzniká vyvážený ovocný gin so stopou sladkosti, kyslosti aj horkosti. Skvelý pre gin tonic a špeciálne pre Negroni.

TŌSH GINA - kráska zo sudu

Pretože sme pálenica whisky, tak pracujeme s množstvom skvelých sudov. Pre Ginu používame sudy po červenom víne. Destilát tým získava okrem typických vlastností ginu aj niečo naviac, a tým sa stáva obľúbeným pitím aj pre milovníkov whisky. Vyrábame iba jeden sud ročne v limitovanom počte 440 fliaš. Sme lokálna pálenica, a naše okolie je pre nás dôležité. Preto z predaja každej fľaše prispievame na obnovu miestnej prírody, konkrétne starých historických alejí.