Tosh Gin ! - Novinka z Čiech

tosh-main

TŌSH Distillery

tosh-jiri-barbara-omelkoviJíři a Barbara Omelkovi kráčajú v stopách českých remeselníkov, ktorí boli pred nimi a vytvorili solídny základ pre pestovanie a spracovanie kvalitnej suroviny pre výrobu piva, whisky a ginu. Ako vytvorili TŌSH Gin s jedinečnou recepturou z lokálnych surovín a aké ďalšie produkty od nich nájdete.

Na východe Českej republiky, v srdci Moravy nájdete Olomouc, historické mesto zasadené medzi polia jarného jačmeňa v bohatej úrodnej oblasti Haná.
TŌSH Distillery sídli v poľnohospodárskej oblasti, ktorá je historicky spojená s pestovaním jačmeňa na výrobu plzenského ležiaka a whisky. Tiež sú tu sladovne, ktoré dokážu jačmeň spracovať tradičným spôsobom.
Pestovanie cukrovej repy a spracovanie melasy zaisťuje možnosť získať vysoko kvalitný lieh na výrobu TŌSH ginov.

TŌSH Distillery je remeselná komunitná pálenica, ktorá pokračuje v tradícii najstaršej pálenice whisky na území bývalého Československa.
Cieľom je vytvoriť komunitu ľudí, ktorí chcú byť súčasťou obnovy výroby lokálnej whisky a podporiť tak tradíciu poľnohospodárskej výroby v oblasti.
Výroba sa zameriava najmä na obnovu najstaršej a najdlhšie vyrábanej československej sladovej whisky značky King Barley.
Výroba ginu je historicky spojená od roku 1979
Používajú sa iba najkvalitnejšie miestne suroviny na získanie jedinečnej a originálnej chute.

 

HISTÓRIA

tosh-stare-zavodyV polovici 16. storočia bola zahájená stavba veľkého pivovaru s pálenicou opátom premonštrátskeho kláštora Hradiska pri Olomouci Benediktom, ktorá bola dokončená v roku 1594 opátom Jiřím Pavorinom. V roku 1973 bola zahájená výroba whisky King Barley z lokálnych surovín. To vzniklo na príkaz vtedajšej vládnucej Komunistickej strany v snahe produkovať vlastnú výrobu a nepodporovať import z kapitalistických krajín. Rok 1979 sprevádzalo zahájenie výroby ginu ako ďalšieho z radu produktov socialistického podniku SELIKO, ktorý patril medzi najväčších producentov alkoholu v Československu. Rok 2003 priniesol privatizáciu a SELIKO skrachovalo. Priestory súčasnej pálenice prevzal do správy súkromný majiteľ. Rok 2017: vzniká spoločnosť TŌSH Distillery a obnovuje výrobu najstaršiu značku československej whisky King Barley v pôvodných priestoroch a na pôvodnom zariadení zo 70. rokov. V roku 2019 nastáva zahájenie výroby lokálneho ginu vlastnej receptúry.

 

VÝROBA, INGREDIENCIE A SUROVINY

tosh-vyroba

Na výrobu ginu bol upravený historický kotlík z roku 1970 používaný na destiláciu sladovej zápary na výrobu whisky. Ingrediencie sa vopred macerujú cez noc v liehu.
Destilácia prebieha s použitím technológie botanical basket, ktorá umožňuje zachytenie jemných aróm citrusov a bylín.
Destilácia je riadená pomocou presného merania teploty v troch úrovniach destilačného kotla a presného časového rozvrhu s cieľom zaistiť konzistenciu chuťových vlastností ginu.

Lokálne suroviny dodávajú miestni pestovatelia, zberatelia alebo kamaráti. Borievka je v Českej republike chránená, a preto ju získavame od preverených dodávateľov zo zahraničia. Citrusové plody (limetka, citrón a pomaranč) sú kupované v biokvalite a kôra sa spracováva ručne. Kardamón, kafírové listy, cubeb a medovka sú len niektoré zo 19 bylín a korenia, ktoré sa používajú v receptúre.

Hlavnou lokálnou surovinou sú semienka jedlého maku. Mak samotný dodáva ginu plnosť, sladkosť a olejnatosť. Šípok dodáva jedinečnú ovocnú chuť. Pri jeho získavaní sa spolupracuje s lokálnymi zberačmi. Tí šípkové plody zbierajú v čistej horskej prírode Jeseníkov. Jarabina vtáčia Edulis Moravica dodáva sviežosť. Je to stará lokálna odroda, objavená ako prirodzený klon v roku 1810 nemeckými osadníkmi v neďalekej horskej oblasti Jeseníkov.

 

GINY Z PRODUKCIE


TŌSH GIN - silný a jemný

Ochutnajte originálnu klasiku - Moravian Dry Gin vyrobený v malých šaržiach na historickom kotlíku na destiláciu whisky. Objavte komplexnú, silnú a vyváženú chuť s dôrazom na bohaté citrusové a borievkové tóny, s dlhým dozvukom českého maku, jarabiny vtáčej a šípku. Lokálny remeselný gin, ktorý chutí samotný a pozdvihne aj každý koktail.

TŌSH GIN MODRÝ - gin pre barmanov

Vytvorené v súkromnej edícii v spolupráci s barmanmi z Blue Mouse Bar, ktorý oslávil 100 rokov, a sídli v priemyselnom meste Ostrava. Je vyrobený z čisto prírodných ingrediencií a modrá farba vznikla maceráciou kvetov Klitórie ternatskej.

TRNKOVÝ GIN - ovocný a bez cukru

Dávame prácu miestnym zberačom divoko rastúcich plodov, v tomto prípade trniek. Veľmi dlhou maceráciou v dĺžke 10 mesiacov vzniká vyvážený ovocný gin so stopou sladkosti, kyslosti aj horkosti. Skvelý pre gin tonic a špeciálne pre Negroni.

TŌSH GINA - kráska zo sudu

Pretože sme pálenica whisky, tak pracujeme s množstvom skvelých sudov. Pre Ginu používame sudy po červenom víne. Destilát tým získava okrem typických vlastností ginu aj niečo naviac, a tým sa stáva obľúbeným pitím aj pre milovníkov whisky. Vyrábame iba jeden sud ročne v limitovanom počte 440 fliaš. Sme lokálna pálenica, a naše okolie je pre nás dôležité. Preto z predaja každej fľaše prispievame na obnovu miestnej prírody, konkrétne starých historických alejí.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie