Na konci dvanásteho storočia sa moldavský vinársky priemysel stal hlavným odvetvím hospodárstva juhovýchodnej Európy. Celý región vyniká priaznivými podmienkami pre vinohradníctvo. Oblasť v okolí dediny Purcari je obzvlášť úrodná pre pestovanie hrozna. Dedina Purcari a vinice kláštora Agon Zograf ležia v srdci tejto výnimočnej oblasti.
Vinice Purcari sa nachádzajú v rovnakej zemepisnej šírke ako slávna francúzska vinárska oblasť Bordeaux. V kombinácií s príbuzným podnebým je pôda podobne bohatá na rubídium (čo dáva obom regiónom vína ich intenzívnu fialovú farba).
Pravdepodobne aj preto sa v osemnástom storočí, francúzsky osadníci, usídlili práve tu. Vďaka tomu nastal intenzívny rozmach vinohradníctva, ktorého plodmi sú dnešné nezameniteľné vína Purcari.
V roku 1827 vydal ruský cisár Mikuláš I. osobitný dekrét, ktorým sa Purcari udeľuje štatút prvého špecializovaného vinárstva v Besarábii. Názov dostal na počesť jedného zo zakladateľov pochádzajúcich z Nemecka – Harmizone. Odvtedy sa majiteľmi Purcari stali moldavskí bojari (baróni) Dancila a Clot a tiež ďalší Nemci, Rusi a Francúzi.
O dve desaťročia neskôr získal Purcari na Poľnohospodárskom besarábskom veľtrhu svoju prvú zlatú medailu.
V roku 1878 sa víno od Purcari degustovalo na uzavretej degustácii vín na svetovej výstave v Paríži. Francúzski odborníci boli ohromení suchým vínom intenzívnej rubínovej farby, pričom si boli istí, že ide o nové víno z Bordeaux. Aké prekvapenie to bolo, keď zistili, že ide o produkt z malej dedine na brehu rieky Dnester. Týmto spôsobom získalo víno Negru de Purcari svoju prvú zlatú medailu na medzinárodnej výstave.
Po dlhú dobu boli vína Purcari rovnako populárne ako vína z Bordeaux alebo Burgundska. Víno sa podávalo cisárovi Mikulášovi II., ako aj kráľovi Jurajovi V. a kráľovnej Viktórii Veľkej Británie. Vína Purcari, ktoré sa predávajú v Dánsku, Holandsku, Švédsku, Nemecku a Francúzsku, boli vysoko cenené a naďalej si získali medzinárodné uznanie.
Po druhej svetovej bojne sa začína ďalšia éra v histórii Purcari. V roku 1950, keď moldavskí vinári obnovili klasické výrobné postupy slávnych vín, jeden z najväčších vonárov tej doby – Pimen Cupcea, zrekonštruoval legendárne Negru de Purcari a druhý významný vinár Ion Ungureanu vytvoril nové majstrovské dielo – Purpuriu de Purcari. Vína Purcari sa tak opäť stávajú synonymom pre Moldavskú republiku.
Na prelome storočí Château Purcarivysadil ďalších 250 hektárov viníc a vo vinárstve nainštaloval najmodernejšiu technológiu. Purcari, ako najprestížnejší export Moldavska, vedie medzinárodný rozvoj krajiny vstupom na viac ako 25 trhov vrátane USA, Kanady, Veľkej Británie, Nórska, Českej republiky, Číny, Poľska a pobaltských krajín.
V roku 2010 spoločnosť uviedla na trh Alb de Purcari – nový výnimočný druh vína, ktoré získalo množstvo medzinárodných ocenení a uznaní.
Do roku 2012 sa kolekcia Purcari mohla pochváliť produktom ľadového vína, ktoré pochádza zo zmrazeného hrozna muškátu ottonel a tramínu. Za vynikajúce výsledky vo vinárstve a podporu dobrého mena Moldavska v zahraničí sa vinárstvo Purcari stalo držiteľom ocenenia Grand Prix vo výrobe vína.